Доплати та збільшення відпусток для військових: у Раді підтримали рішення

По | 30.05.2023

30 травня. Todaysdays. Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №9342 щодо доплат та збільшення відпусток для військовослужбовців, повідомив співавтор документа, народний депутат Олексій Гончаренко у Telegram, пише Todaysdays.

Деталі

«Рада збільшує відпустки військовим! За — 333 нардепи. Офіційно — 40 днів! Дозволяється відпустка 30 днів і ще 10 днів за сімейними обставинами», — повідомив Гончаренко.

З його слів, кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше ніж 2 доби в один кінець.

Також, як зазначив нардеп, «Рада збільшила грошові винагороди військовим, курсантам, строковикам та тимчасово непридатним військовим»:

від 30 000 до 100 000 грн військовим пропорційно часу виконання бойових завдань на умовах, встановлених Кабміном
6 000 грн строковикам
6 000 грн тимчасово непридатним та тим, хто отримав травму, каліцтво під час бойових дій
2350 грн курсантам

«Законопроєкт (9342) ухвалений за основу! Це означає, що буде друге читання. Як другий автор законопроєкту, буду робити все, щоб він був прийнятий якнайскоріше!» — зауважив Гончаренко.

Як вказав перед голосуванням нардеп Ярослав Железняк, профільний комітет ВР з питань безпеки та оборони рекомендував парламенту: підтримати законопроект №9342, поданий Д.Арахамією та іншими; відхилити (як альтернативний) законопроект №9342-1, поданий Д.Разумковим та іншими».

«Ця ініціативи про виплати військовим і йде на заміну поправки «про повернення 30 тисяч» до законопроєкту №8312», — пояснив він.

Раніше

1 лютого Міністерство оборони постановило внести зміни до порядку виплат грошової винагороди у вигляді 30 000 грн військовослужбовцям, які перебувають поза зоною бойових дій.

10 квітня парламент проголосував за повернення премії в 30 тисяч гривень військовим. Згодом член комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк роз’яснив, що означає «повернення» надбавки в 30 тисяч гривень військовим. Правка №48, за яку проголосувала ВР, передбачає зменшення зарплат працівникам державних підприємств та чиновникам.

11 квітня стало відомо, що до Ради внесли блокуючу постанову закону про доплати військовим.

У «Слузі народу» після листа від силового блоку збиралися пропонувати відкласти розгляд постанови, блокуючої вже ухвалений законопроект про доплати військовим, і негайно створити робочу групу для напрацювання фінального рішення стосовно чутливого питання оплати праці українських захисників.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *